Radionice Susreti 41.TSP

Molimo zainteresirane da se prijave na: hipptsp@gmail.com 

Sve se radionice održavaju u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, Zagreb

Radionice su   namijenjene profesionalnim plesačim te studentima  sa naprednim iskustvom.  

Milan Tomasik pic

11. 06. 2024.

10.00 do 13.00h Zagrebački plesni centar 

Milan Tomašik: Poetic Body 

Gdje pažnja krene, energija slijedi… Radionica Milana Tomašika, Poetic Body, predstavlja prisutno tijelo koje je   živo i angažirano. Ova metoda rada predstavlja kontinuiranu, imersivnu, praksu koja se nadovezuje na iskustva HAPPY FEET and PLAYFUL PRESENCE također specifični pristupi rada koje je kroz preko 20 godina iskustva razradio koreograf, plesač i pedagog  Milan Tomašik, a koje počivaju na inkluzivnim pristupima i tehnikama u suvremenom plesu, improvizaciji i kompoziciji.

Poetic Body bavi se sposobnošću da se radnje i zadaci izvrše u potpunosti, sa strašču i sa lakoćom u izvedbi. Tijelo i um se razbuđuju kroz razne fizičke igre tako tijelo i um kroz razne fizičke igre, te se tijelo usklađuje sa trenutkom, prostorom, povezujući se s našim unutrašnjim bićem ali i sa okolišem. Milan voli  raditi u prijateljskoj radnoj atmosferi, koja  spaja  i inspirira kroz različitosti.  On nudi holistički pristup plesu u kojem je primjena spontanosti ali i određenih pokreta povezana, gdje tehnika susreće strast i gdje je dobrobit prioritet. Naglasak je na ritmu i muzikalnosti, te na artikulaciji pojedinih dijelova tijela, preciznosti izvedbe, rad nogu, skokovi, okreti.  Milan vas vodi kroz istraživanje kontrastnih kvaliteta pokreta, raznolike raspone tenzije tijela, te istraživanje veze između emocije i kretanja. 

12. 06. 2024.

10.00 do 13.00h Zagrebački plesni centar 

Rafaële Giovanola : Unthought Body 

Fizički susret sa nepoznatim načinom kretanja i razmjena sa “drugačijimne-akademski oformljenim tijelima produbilo je razumijevanje tijela te bitno obogatio koreografski rad  njemačko-švicarske koreografkinje Rafaële Giovanola i članova Cocoon Dance.  Kroz dulje, intenzivne, kontinuirane periode istraživanja pokreta, te rada sa stručnjacima iz drugih disciplina i onih koji koriste drugačije plesne tehnike, ovaj kreativni proces proučava načine izražavanja koji nisu tipično plesni.  Procesi su eksperimenti koji istražuju percepciju tijela, kako vlastitog tako i tuđeg, te se ne prati neka određena dramaturška nit, osim one koju nudi tijelo. Tijela se tako transformiraju u nešto novo, drugačije, u pokret koji nije samo tu da pokreće plesače već i publiku.   

Glossary work / MoveApp Studij jezika, kao instrument bilježenja, pojašnjavanja i arhiviranja kretnje, srž je istraživanja kojeg provodi Cocoon Dance. Od 2017., grupa sustavno razvija sve bogatiji pojmovnik sa namjerom da se stvori otvoreni arhiv koji ne samo da će poslužiti kao depozitorij stečenog znanja, već će se kontinuirano kroz dijalog uvijek iznova proučiti, nadograditi i podijeliti sa drugima. Rezultat ovakvog pojmovnika je posebna metoda rada koja izranja iz procesa i koji pridonosi efikasnijoj komunikaciji ne samo u kontekstu rada sa profesionalnim plesačima već i u radi sa ne-akademski plesnim entuzijastima.

13. 06. 2024.  

10. 00 do PODNE

Zagrebački plesni centar

Simona Deaconesco, rumunjska koreografkinja i filmska redateljica koja svoj kreativni potencijal realizira kroz više medija, žanrova i format. U svojim radovima proučava društvene  norme, često navigirajući na granici znanstvenog i fikcije, objektivne stvarnosti, a ponekad da postigne željeni cilj koristi se ironijom i crnim humorom 

Osnivačica je skupine Tangaj Collecive, bavi se i znansvenim radom,  članica je Nacionalnog koreografskog centra u Bukureštu, te osnivačica i umjetnička direktorica Buchurest International  Dance Festival. 

Upoznajte ovu jedinstvenu umjetnicu i saznajte nešto više o njenom načinu rada, uključujući i VR projekt Virtual (Living) Room. 

 

10. 06. 2024.  u 13.00h  

Zagrebački plesni centar, Medijateka

Natalia Medina: MasDanza Festival and Competion

Upoznajte Nataliju Medinu, osnivačicu i umjetničku direktoricu međunarodnog festivala MasDanza i njemu pridruženog koreografskog natjecanja za mlade koreografe. Jedinstveni festival koji se svake godine održava već 28. godina, jedan je od najvećih u Europi a traje više od mjesec dana sa raznolikim fokusom od urbanog plesa, do suvremenog plesa, te natjecanje.  Dio festivalskog programa, kao i odabir žiriranog natjecanja predstavlja se na više lokacija diljem Kanarskog otočja. Natalija Medina i MasDanza Festival, pridruženi su partneri novog EU projekta Moving Balkans.

Želja je namjera da ovaj razgovor bude početak upoznavanja i razgovora   ka budućoj suradnji i kulturnoj razmjeni sa MasDanza festivalom.

 

Moving Balkans.jpeg

10.06. 2024. u 18.00h

Zagrebački plesni centar, Medijateka

Moving Balkans Contemporary Dance Platform, novi je trogodišnji  EU projekt sufinanciran od Europske Unije a koji je započeo 2024., sa ciljem da se kroz  suradnju partnera koji djeluju na ovim prostranstvima   uzdigne status suvremenog plesa,  te da se unutar šireg europskog konteksta pojačaju kompetitivnost umjetnika koji djeluju na balkanu  kao i njihovih produkcija. Putem festivalskih suradnji, raznih akcija u području mobilnosti umjetnika i produkcija, radionica i drugih oblika suradnji, namjera je ojačati kreativnost i inovativnost u području suvremenog plesa.  

Partneri u projektu su:  – Art Link Foundation (BG), Studentski kulturni centar,  Novi Sad (RS), Albania Dance Meeting (AL), Contemporary Dance Association, Slovenia (SI), Hrvatski kulturni dom,  Rijeka (HR), Hrvatski institut za pokret i ples (HR), DAN.C.CE UNITIVA (GR), EN-KNAP Produkcija (SI), Interart Kulturni Centar (MK), Kino Šiška Centar za urbanu kulturu (SI), te Nacionalni plesni centar,  Bukurešt(RO).   

www.movingbalkans.eu 

OTVORENI POZIV UMJETNICIMA za prezentaciju na Platformi MB 2025 sada je zatvoren. 

Platforma za suvremeni ples Moving Balkans, posvećena podršci suvremenom plesu i okupljanju plesnih organizacija s Balkana, upravo je zatvorila svo prvi otvoreni poziv za umjetnike, koji je trajao od 4. travnja do 2. lipnja 2024. Zaprimljeno je  173 prijave.

Umjetnički odbor koji se sastoji od svih umjetničkih direktora mreže pregledat će sve prijave te odabrati Top10 prijavitelja, koji će biti objavljeni u rujnu 2024. Proces će se sastojati od tri faze:

Faza 1: filtriranje svih prihvatljivih radova
Faza 2: umjetnički odbor i dva međunarodna stručnjaka odabiru 15 radova
Faza 3: glasanje za finalnih 10 radova

Top10 prijavljenih bit će predstavljeno na prvom izdanju Moving Balkans Contemporary Dance Showcasea koji će se održati od 10. do 13. svibnja 2025. u Ljubljani, Rijeci  i Zagrebu. Umjetnicima i publici ponudit će jedinstvenu priliku za susret, razmjenu ideja, interakciju i postajanje dijelom nove umjetničke mreže. Odabrane izvedbe bit će prikazane u tri grada domaćina, angažirajući kako širu javnost, tako i međunarodne profesionalce u području suvremenog plesa,  Odabrani radovi kroz touring shemu mreže, dobivaju na pojačanoj vidljivosti i mogućnost nastavka umjetničke razmjene.

Za više informacija o projektu Moving Balkans posjetite web stranicu www.movingbalkans.eu ili nas kontaktirajte na info@movingbalkans.eu.

Projekt Moving Balkans je sufinanciran sredstvima Europske unije.